Wykorzystajmy urodzaj śliwek.
Ten smaczny owoc nie jest obecnie doceniany w stopniu na jaki zasługuje.
Śliwki odmładzają, są bogate w potas, zawierają witaminy z grupy B i witaminę C, jedz je codziennie.
Badania naukowe dowiodły, że śliwki należą do owoców o najwyższej zawartości antyutleniaczy, 1/3 do pól szklanki śliwek dziennie skutecznie opóźni procesy starzenia się organizmu.
Te korzystne działanie posiadają wszystkie gatunki i odmiany śliwek a zawdzięczają je obecności kwasu chlorogenowego.
Kwas ten ma silne własności antyoksydacyjne,chroni przed utlenianiem lipidy będące składnikiem komórek mózgu.
Kwas chlorogenowy hamuje wchłanianie cukrów, pomaga w redukcji masy ciała (dieta odchudzająca), ma własności przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Ponadto śliwki zawierają błonnik, który ułatwia spalanie i redukcje tłuszczów a dzięki temu przyspiesza redukcje wagi a także obniża poziom złego cholesterolu (LDL).
Śliwki poprawiają przyswajanie żelaza przez organizm.
Śliwki mogą być dodatkiem wielu potraw, sałatek, pieczonego mięsa. Knedle, naleśniki ze śliwkami są prawdziwymi przysmakami, świetnie smakuje zupa śliwkowa.
Kto nie powinien jeść śliwek? Cukrzycy powinni uważać ponieważ śliwki wpływają na poziom cukrów we krwi i podnoszą wrażliwość organizmu na insulinę. Osoby mające problemy z wydolnością nerek.
Pamiętać też trzeba, że śliwki spożywane w większych ilościach działają przeczyszczająco :)